Fidżi

Fidżi jest wyspiarskim państwem położonym na południu Oceanu Spokojnego. Składa się w ponad300 wysp i 500 wysepek pochodzenia wulkanicznego, które otoczone są rafami koralowymi. Największe wyspy to Viti Levu i Vanua Levu, z czego ta pierwsza stanowi ponad połowę powierzchni kraju, a także jest tu położona stolica Fidżi – Suva. Państwo podzielone jest na cztery dystrykty: Centralny (Suva), Północny (Labasa), Wschodni (Levuka) oraz Zachodni (Lautoka). Na Fidżi są trzy języki oficjalne: angielski, fidżyjski i hindustani. Miejsce to przyciąga przede wszystkim miłośników odpoczynku na bajecznych plażach oraz amatorów sportów wodnych.

Miejsca, które warto zobaczyć:

  • Suwa
  • wyspa Ovalau
  • Vanua Levu
  • Sri Siva Subramaniya Temple
  • Naihehe Sacred Cave – zespół świętych jaskiń w dolinie Sigatoka
  • Nadi
  • Yasawa

Najchętniej odwiedzanym przez turystów miejscem na Fidżi jest chyba stolica kraju – Suva, położona na wyspie Viti Levu. Znajduje się tu Muzeum Narodowe Fidżi oraz narodowy ogród botaniczny, gdzie podziwiać można piękne okazy tropikalnej roślinności. Miejscem, które koniecznie trzeba zobaczyć jest zespół świątyń Sri Siva Subramaniya Temple, który znajduje się w rejonie Nadi.

Amatorzy sportów wodnych powinni wybrać się na drugą w kolejności największą wyspę Fidżi, czyli Vanua Levu. Znajduje się tutaj centrum wszelkiego rodzaju sportów wodnych, w szczególności nurkowania. Jest tutaj możliwość podziwiania Wybrzeża Koralowego, gdzie znajdują się słynne rafy koralowe. Na Fidżi wypoczywać można w zasadzie przez cały rok. Najchłodniej jest tu od czerwca do sierpnia, a najcieplej w styczniu i lutym. Średnia temperatura oscyluje w granicach 30 stopni Celsjusza.

Kuchnia Fidżi zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Jedną z najbardziej popularnych potraw tu serwowanych jest kokoda. Są to kawałki białej, surowej ryby, marynowane przez około 8 godzin w mleku kokosowym, z przyprawami i cebulą. Danie podawane jest w skorupce kokosa. Na Fidżi zjeść można również pyszne lovo. Danie to przygotowywane jest w głębokim dole wypełnionym gorącymi kamieniami, na których układa się ryby, mięso wieprzowe lub wołowe, które jest owinięte liśćmi taro.

Fidżi ma tak ciekawy klimat i jest tak bardzo urokliwe, że samo w sobie jest jedną wielką atrakcją. Turkusowe wody, biały piasek, palmy kokosowe i prawdziwa rajska sceneria z pewnością zachwycą każdego! uśmiech